Diefstal voorkomen?

Ieder jaar worden er in Nederland 700.000 fietsen gestolen. Oftewel: 1,3 fiets per minuut. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. 

Fietsdiefstal voorkomen

Wanneer je een mooie fiets hebt waar je aan gehecht bent is het natuurlijk erg vervelend als een ander meent zich ongevraagd de fiets toe te kunnen eigenen.

Tips en tricks

Met de onderstaande tips maakt je het het dievengilde extra moeilijk of zelfs onmogelijk.

Het slot

Zet je fiets goed op slot. Ook als je maar even weg bent. Gebruik hiervoor het liefst twee sloten. Het tweede slot bepaalt of je fiets blijft staan of niet. Dieven zijn vaak gespecialiseerd in een soort slot. Bovendien heb je voor elk slot weer ander gereedschap nodig.

Goedkoop is duurkoop. Een goedkoop beugelslot knalt binnen enkele seconden open, waarna jij een nieuwe fiets zult moeten aanschaffen. Gebruik een ART-goedgekeurd slot. Zo’n slot voldoet aan de zwaarste veiligheidseisen. 

Maak zowel je frame als het voorwiel ergens aan vast. Zet je fiets nooit alleen aan het voorwiel vast. Nadat de dief jouw voorwiel heeft losgedraaid, maakt hij met een ander gestolen voorwiel weer een complete fiets.

De locatie

Maak je slot altijd vast aan een vast element in het landschap, bijvoorbeeld een fietsenrek of brugleuning. Alleen een ringslot om het achterwiel is eigenlijk geen slot. Je kunt dan niet met je fiets rijden, maar hij kan gemakkelijk in een busje worden geladen, of verderop in een steegje worden gezet. Daar wordt je fiets in alle rust met het juiste gereedschap opengemaakt.

Parkeer je fiets altijd in het zicht en tegenover een plek waar mensen staan te wachten, bijvoorbeeld een bushalte. Dieven worden niet graag bekeken terwijl ze een slot openbreken. Een plek met veel voorbijgangers is juist minder veilig. Voorbijgangers kijken nauwelijks om zich heen en de hectiek kan zelfs de bewegingen van een dief camoufleren. Zorg ‘s avonds voor dat hij op een goed verlichte plaats staat.  

Controleer of je garage of schuur voldoende is beveiligd tegen inbraakpogingen, als je thuis je fiets binnen kunt zetten. Ruim 25 procent van de fietsdiefstallen vindt thuis plaats.

De fiets

Niet alleen dure fietsen en e-bikes worden gestolen. Ook een goedkope fiets met veel accessoires, zoals kinderzitjes, is voor een dief aantrekkelijk. Gestolen kinderzitjes worden via internet waarschijnlijk sneller verkocht dan de gestolen fiets.

Een plastic zak over het zadel of ontbrekende spatborden maken een fiets minder aantrekkelijk.

Bevestig het slot zo hoog mogelijk. Voor een dief is het heel gemakkelijk knippen wanneer een poot van zijn betonschaar op de grond kan worden gezet. Staat je fiets vast aan een verkeerspaal, dan kan een dief je fiets met slot en al alsnog naar de grond brengen. Bij een modern fietsenrek, brugleuning of hek kan dit meestal niet.

“Doe meteen aangifte van de fietsdiefstal bij de politie. Een fietsendief rekent er namelijk op dat je daar de moeite niet voor neemt.”