E-bike FAQ

Hoe groot is het bereik van mijn elektrische fiets?

De totaalafstand die u kunt afleggen per rit met uw e-bike zonder tussentijds op te laden is de actieradius. Om deze goed te beoordelen dient u de fiets/accu een hele nacht aan de oplader te laten staan. De actieradius moet gemeten worden gedurende één rit en niet verspreid over meerdere dagen.

Capaciteit accu
De hoeveelheid energie in een accu wordt uitgedrukt in Watt-uur (Wh). Het aantal Watt-uur wordt berekend door het nominale Voltage (36V) te vermenigvuldigen met het aantal Ampère-uur (Ah). Hoe hoger het aantal Watt-uur, hoe hoger de actieradius!

Rekenvoorbeeld: Stel uw accu heeft een capaciteit van 10 Ah en een spanning van 36 Volt. Deze accu levert: 10 Ah x 36 V = 360 Wh.

* Accu’s lopen langzaam leeg ook als de fiets niet gebruikt wordt. Als de accu in de fiets zit loopt deze sneller leeg dan als deze uitgenomen is en binnen staat.

Beïnvloedingsfactoren

Er zijn een aantal beïnvloedingsfactoren die de actieradius aanzienlijk kunnen verkorten. Veel van deze factoren kunt u ondervangen, zodat de actieradius positief beïnvloed wordt. Beïnvloedingsfactoren actieradius:

  • Het totaalgewicht (gewicht van fiets + berijder + belading)
  • De weerstand (windkracht, bandenspanning, versnelling, vrijloop, conditie van het wegdek en hoogteverschillen)
  • Uw rijgedrag (tijdig op- en afschakelen en gereden snelheid)
  • De buitentemperatuur
  • Leeftijd van de accu (accu-capaciteit neemt af naarmate de accu ouder wordt)
  • Het gebruik van de bekrachtigingsprogramma’s

Wat is de maximale snelheid met een elektrische fiets?

De maximaal toegestane snelheid met een elektrische fiets in Nederland is 25 km/u. Door de krachtige ondersteuning zult u gemakkelijker hogere snelheden halen dan u gewend bent. Laat u niet verrassen, probeer de fiets eerst in een verkeersluwe omgeving om zo te wennen aan de nieuwe fiets. Een hogere snelheid heeft een negatief effect op het mogelijke bereik.

Kan ik ook zonder accu fietsen?

Wanneer de trapbekrachtiging uit staat, fietst de fiets met zeer weinig weerstand. Daarmee is de fiets ook te gebruiken als een gewone fiets. Let hierbij wel op dat als u zonder accu fietst, de verlichting ook niet kan werken. Wanneer de accu wel in de fiets geplaatst is, maar u de ondersteuningsstand op ‘0’ laat staan, werkt de verlichting wel.

Wat is het verschil tussen een midden-, voor- en achtermotor?

E-bikes met een voorwielmotor zijn vaak lager geprijsd dan een elektrische fiets met een middenmotor. De aandrijving van de middenmotor heeft weer een laag zwaartepunt. Wil je meer een vloeiende en natuurlijke aandrijving voelen? Dan is de achterwielmotor echt een aanrader.
Lees hier meer over de verschillen tussen een voor-, midden- en achtermotor.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een e bike?

Bepaal eerst van tevoren het gebruik van de elektrische fiets. Is dit bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer? Hoeveel kilometer wilt u ermee kunnen fietsen en met welk landschap heeft u te maken?

Hoe lang gaat mijn accu mee?

Zoals alle accucellen neemt de capaciteit van accu’s af. Een algemeen kenmerk van batterijen is dat deze na verloop van tijd leeglopen en minder goed werken.